top of page

Darlow et. al. (2015) Easy to harm, hard to heal: patient views about the back.


Dit is een artikel dat gaat over de gedachten van patiënten omrent de eigen ervaren lage rugklachten. De reden voor het schijven volgens de auteurs is dat psychologische factoren een belangrijke oorzaak spelen in het veroorzaken, onderhouden en beloop van lage rugpijn (LRP). Er kan hierbij gedacht worden aan angst, catastroferen, zelfredzaamheid, depressie en dis-stress.


Het is een een kwalitatief onderzoek waarbij 12 patiënten met acute LRP werden geïnterviewd (pijn korter dan 6 weken) en 11 patiënten met chronische LRP. Hierbij kwamen 5 thema's naar voren waarvan er 3 werden besproken in dit artikel.


Let op! De uitkomsten zijn de gedachten en ervaringen van de ondervraagde patiënten.


1. De kwetsbaarheid van de rug.

LRP werd gecorreleerd aan een vorm van schade of dysfunctie. Hierbij zouden er gedachten zijn dat ze de rug ook beschadigden zonder dat ze dat zelf zouden doorhebben. Echter wisten de patiënten vaak niet wat er beschadigd zou zijn. Wel waren ze vaak opzoek naar een diagnose.


Volgens de patiënten was meer pijn aan de rug een teken van meer beschadiging en minder pijn aan de rug een teken van genezing. Zo zou de rug ook kwetsbaar zijn door eerdere blessure of schade. Chronische LRP werd ook geassocieerd aan degeneratie van de rug. Het belasten van de rug zou gezien worden als schadelijk voor de rug (bukken, draaien en zitten).


2. Beschermen van de rug

Pijn zou een gevolg zijn tot het onvermogen tot het beschermen van de rug. Beschermingstechnieken zouden zijn: rusten, voorzichtig zijn/ vermijden van gevaarlijke bewegingen, versterken van de rug musculatuur, verminderen van gevaar door te tillen en zitten met een juiste houding.


3. De karakteristieken van rugpijn


Pijn werd gezien als een functie van de rug. Een signaal dat aangeeft dat er een grens zou zijn bereikt en dat er gestopt moeten worden. LRP werd gezien als een speciaal soort pijn die anders is dan andere pijn. Dit moest worden ervaren en het feit dat het niet gezien kan worden maakt de acceptatie ervan moeilijk. Beeldend onderzoek werd gezien als erg waardevol omdat dit het leiden valideert. De rug werd gezien als een eigen identiteit buiten bereik van controle.


Conclusie


Ziekte-inzicht wordt gecreëerd vanuit de interpretatie van beschikbare informatie om een klacht te kunnen begrijpen. Deze inzichten bepalen coping. Irrealistische (negatieve) ziekte-inzichten worden vaak beïnvloed door de zorgprofessional. Het karakter van de patiënt om negatieve informatie aan te nemen zou de professional kunnen laten overwegen om meer te focussen op het overbrengen van positieve informatie en met voorzichtigheid kunnen omgaan van negatieve informatie.
22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

COPD

Comments


bottom of page