top of page

EMDR bij Trauma en angst

EMDR staat voor eye movement desensitization reprocessing.Bij EMDR wordt er gewerkt aan het verminderen van lichamelijke en psychologische reacties die kunnen optreden bij traumatische beelden of angsten.

 

Zo kunnen mensen na bijvoorbeeld een (auto) ongeluk nog steeds beelden zien van dit ongeluk. Dit kan optreden bij bepaalde triggers, bijvoorbeeld als ze langs de plaats van het ongeluk lopen.

 

Mensen kunnen ook nachtmerries van de gebeurtenis ervaren. Dit verstoord vaak het slaapritme wat ook weer voor lichamelijke en psychologische last kan zorgen.

 

Ook angsten kunnen behandeld worden met EMDR. Denk hierbij aan fobieën, vliegangst of handelingen die worden vermeden door angst.

Wat is trauma?

Een trauma is verstorende emotionele ervaring die (lang) na een gebeurtenis nog wordt ervaren door een persoon. Dit kan zowel bewust als onbewust. ​

Een trauma kan ontstaan doordat een persoon een voor hem of haar gevaarlijke of bedreigende ervaring heeft meegemaakt. Denk hierbij aan een verkeersongeval, geweld, seksuele of mentale mishandeling. ​

Het brein kan de gebeurtenis niet loslaten. Gevoelens, beelden geuren of geluiden die de persoon aan de gebeurtenis herinneren kunnen dan een herbeleving opwekken. Zo kan het voelen dat de persoon weer in "dat" moment is.  

Personen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt kunnen het gevoel hebben dat ze

  • De hele tijd op scherp staan 

  • Snel schrikken

  • Moeite hebben diep slapen

  • Nachtmerries of herbelevingen/beelden ervaren

  • Niet lekker in hun vel zitten

Het doel van een behandeling is om te leren dat de gebeurtenis is het verleden ligt. Door een behandeling met de EMDR techniek kan het brein leren dat de "triggers" die de persoon laat denken aan het verleden, hem of haar niet meer terug naar het moment brengt. Hierdoor kan het beeld of de gebeurtenis worden beschouwd als iets uit het verleden en niet meer van het heden.

bottom of page